Gāzes, elektriskā, indukcijas, keramiskā virtuves plīts…. Var samērā viegli saprast ar ko atšķiras gāzes virtuves plīts no pārējām, bet ar ko atšķiras, piemēram, elektriskā no keramiskās plīts virsmas vai indukcijas plīts no keramiskās virtuves plīts? Par to tad arī šodien parunāsim.
Rakstu par šo tēmu ir daudz! Bet blogs par virtuves iekārtām bez šāda ieraksta vienkārši nedrīkst iztikt!
Gāzes plīts
Ir visierastākais no visiem šobrīd pieejamajiem variantiem. Lai plīts darbotos, vajadzīgs vai nu ievilkts gāzes vads vai pieslēgts gāzes balons, ko var nopirkt dažādās Latvijas vietās.
Tās priekšrocības! Ir redzama liesma, tās intensitāte jūtama un viegli pielāgojama vajadzībām. Gandrīz vai kā uz ugunskura gatavojot, bet bez bezjēdzīgi lielā karstuma, kas noplūst visur citur tikai ne uz pannas. Profesionāli pavāri reti kad izvēlas kādu citu plīti tieši šī iemesla dēļ – uguns uzreiz ir karsta un tās intensitāti var mainīt sekunžu laikā. Turklāt nav nepieciešami speciāli trauki – kaut metāla krūzē, alumīnija pannā, čuguna pīlē vai Wok pannā gatavo (var gan gadīties, ka metāla krūzi pēc tam vairs izmantot nevarēs).
Gāzes plītīm ir trūkumi. Gatavojot veidojas kvēpi no gāzes, kas atstāj nosēdumus uz mēbelēm un priekšmetiem, kas varbūt tik bieži netiek izmantoti. Līdz ar to vajadzīgs spēcīgs tvaika nosūcējs.
Gāzes plīts tīrīšana var būt piņķerīga, ja netīrumi ir iekļuvuši degļos, vai režģis kādu laiku nav tīrīts. Taču, kopumā, nav jābaidās no virsmas sabojāšanas.
Bez uzraudzības plīti atstāt nedrīkst – vāroties, šķidrums var noslāpēt liesmu, un telpā ieplūst gāze!
No 2017.gada 31.decembra ir stājies spēkā aizliegums pārdot un uzpildīt ierastos sarkanos 50 l gāzes balonus. Tā vietā ir nākuši jauni, vieglāki un drošāki baloni, taču pirmā reize, iegādājoties jaunu gāzes balonu varētu būt diezgan sālīta. (Tiesa, šis likums īsti vēl nedarbojas, jo valstī nav vienotas sistēmas.) Savukārt, no 2019.gada 1.janvāra vairs nevarēs tvaika nosūcējus pievienot daudzdzīvokļu māju dabīgās ventilācijas kanālam – būs jāveido savs ventilācijas kanāls noplūdušās gāzes novadīšanai ārpus ēkas.
Elektriskā virtuves plīts
Ir vairāku veidu elektriskās plītis. Taču visām ir kopējs ieguvums – neveidojas nosēdumi un virtuves trauki bojāti netiek. Taču kopējs trūkums – temperatūra paaugstinās (un samazinās) lēnāk, kā liesma uz gāzes plīts.
Keramiskā virtuves plīts virsma
Šeit arī ir divu veidu keramiskās elektriskās plītis, taču abos variantos keramiskās plīts virsma kļūst karsta un ir liela iespēja apdedzināties. Vēlams izmantot katlus un pannas ar biezu pamatni, lai ietaupītu elektrību, jo bieza pamatne palīdzēs labāk uzsildīt ēdienu.
Kopšana ir samērā vienkārša, un nav piņķerīga, bet, ja ēdiens ir piededzis, tad kopšana jāveic īpaši uzmanīgi, lai netiktu bojāta keramiskās plīts virsma.
Vienkāršākajā un lētākajā (parasti) variantā zem keramiskās virsmas ir izvietotas metāla spirāles, kas ar infrasarkano starojumu sasilda virsmu.
High Light virtuves plīts variantos tiek izmantota speciāla lenta, kas daudz ātrāk uzkarst.
Plīts virsma ar čuguna sildriņķiem
Zem čuguna sildriņķiem ir paslēpts sildelements, kas, diemžēl, sakarst samērā lēnu un samērā lēnu arī atdziest. Taču par kopšanu nav tik ļoti jāuztraucas – jā kaut kas piedega var berzt tāpat kā parasto gāzes plīti!
Indukcijas virtuves plīts
Indukcijas plīts ir visdrošākā no visām plīts virsmām, līdz ar to varētu ļoti simpatizēt ģimenēm ar maziem bērniem. Noņem pannu no plīts un plīts virsma sekunžu laikā ir auksta.
Taču ir samērā dārga, turklāt ir nepieciešami speciāli trauki – ar parasto pannu uz šīs plīts olu neuzcepsi, jo šīs plītis darbojas pateicoties elektromagnētismam. Zem katras gatavošanas virmas atrodas metāla spoles. Kad plīts virsma tiek ieslēgta, maiņstrāva plūst cauri metāla stieplēm veidojot neredzamu magnētisko lauku. Kad panna, kas satur dzelzi ( čuguns, melnais metāls, vai nerūsējošais tērauds ar magnētisko bāzi), tiek novietota uz gatavošanas virsmas, magnētiskais lauks, kas radies no metāla spoles, iekļūst dzelzī un izraisa elektrisko strāvu pannas iekšienē, tādā veidā radot karstumu! Kas, varbūt, izklausās biedējoši, bet patiesībā ir ļoti droši.
Būtībā, nevis panna kļūst karsta, jo netiešs elements (gāzes deglis, HighLight lenta) to silda, bet pati panna kļūst silta, jo tiek iedarbinātas un izmantotas tās fizikālās īpašības.
Savukārt, tīrīšana esot pavisam vienkārša, sakarā ar to, ka sasilst tikai tā plīts daļa, kas atrodas tieši zem gatavošanas trauka, tas, kas pārlīst pāri, nemaz nevar piedegt (un tauki arī neaizdegsies, izraisot ugunsgrēku).
Jaunajās indukcijas plītīs arī ir iestrādāts ļoti labs un ātri reaģējošs karstuma intensitātes regulators. Līdz ar to, arī profesionāli pavāri sākot izvēlēties šīs plīts virsmas (pat Wok pannas ēdienus var pagatavot uz indukcijas plīts).